Klimatanpassning blir därmed ett bredare begrepp än där termen kanske används traditionellt, med bäring bland annat på finansiella system, beredskap och civilförsvar.
De tre riskområdena som expertrådet pekar ut är Fysisk säkerhet och markanvändning, Vattensäkerhet och Matsäkerhet. Dessa presenteras närmre i kapitel 19 i expertrådets rapport. De tre områdena integrerar de sju prioriterade utmaningarna som är särskilt identifierade i den nuvarande nationella klimatanpassningsstrategin.
Fysisk säkerhet och markanvändning innefattar risker kopplade till fysisk planering genom klimatförändringars och klimatanpassningsåtgärders påverkan på risker för bland annat ras, skred, erosion, översvämning, värmeexponering och sjukdomsspridning, satt i relation till biologisk mångfald och markens funktion som leverantör av ekosystemtjänster.
Vattensäkerhet inkluderar risker kopplade till klimatförändringars påverkan på såväl pålitlig tillgänglighet av en acceptabel mängd av och kvalitet på vatten för hälsa, försörjning och produktion, som en acceptabel nivå av risker kopplat till olika typer av översvämningar och dess effekter.
Matsäkerhet är kopplat till klimatförändringars påverkan på livsmedelsproduktionskedjan, med behov att säkerställa tillräckliga mängder och tillräckligt näringsrik mat för att undvika potentiellt allvarliga hälsorisker. Matsäkerhet inkluderar därmed riskhantering kopplat till Sveriges livsmedelsförsörjning i ett nationellt och internationellt perspektiv, men också, bland annat tillförsel och insatsvaror, samt säkerställande av tillgänglighet och tillgång till mat.
De tre utpekade riskområdena är starkt kopplade till varandra eftersom fysisk säkerhet och markanvändning, vattensäkerhet och matsäkerhet såväl påverkar som påverkas av varandra. Markanvändning och samhällsbyggande, så väl som livsmedelsproduktionen, är både beroende av vatten och har en vattenpåverkan. Hänsyn till detta samspel mellan mark och vatten i avrinningsområdesperspektiv behöver enligt expertrådet vara i fokus för att vattensäkerhet ska uppnås. Frågan om vattensäkerhet tydliggör behovet av att se de tre riskområdena som länkade.
Expertrådet föreslår därför att klimatanpassning behöver ses utifrån grundläggande säkerhetsperspektiv som omfattar Fysisk säkerhet och markanvändning, Vattensäkerhet och Matsäkerhet.
Expertrådet föreslår även att frågor kring klimatförändringar inkluderas i krisberedskap och i kontinuitetsarbetet. Detta innefattar bland annat områdesbevakning av transnationella klimateffekter samt förtydligande av ansvarsfördelningen för säkerhetsfrågor kopplade till klimatförändring i relevanta strategier.
Expertrådet frågar...
… Carina Keskitalo, professor i statsvetenskap vid Umeå universitet, vice ordförande i det Nationella expertrådet för klimatanpassning.
Vad skulle du vilja att regeringen går vidare med i den kommande nationella strategin för klimatanpassning när det gäller att se klimatanpassning som en fråga om civil säkerhet?
-Expertrådet beskriver i sin första rapport att klimatanpassning måste integreras i nationella mål och styrdokument, att samordningen mellan olika aktörer behöver förbättras och att ansvars- och finansieringsfrågor behöver tydliggöras. Klimatanpassning behöver genomföras parallellt med utsläppsminskning just för att stötta civil säkerhet.
Varför bör vi i det fortsatta arbetet ha ett säkerhetsperspektiv på klimatanpassningsarbetet?
-Klimatanpassning är en så otroligt bred fråga med påverkan på nästan alla planeringsfrågor i ett så brett spektra som från areella näringar, naturmiljö, och vatten, till kommunikationer, transport och energi! Så därför behöver vi säkerställa att risker i relation till vatten- och matsäkerhet samt fysisk säkerhet och markanvändning faktiskt lyfts i relation till klimatanpassning. Det här perspektivet har ju inte minst blivit tydligt utifrån dagens situation med ökade livsmedelskostnader och extremväder, där torka, värmeböljor och bränder, stormar, översvämningar, spridningen av invasiva arter och insektsutbrott både påverkar oss nu och kommer att påverka oss ännu mera framöver.